Podcast: Circular growth - Fact or fiction?

Over de Circulaire Economie en oneindige groei

Met prof. dr. Arnold Tukker

Direct naar de aflevering

Wat hebben donuts, voetbal, meer vrije tijd en de economie met elkaar te maken? Luister naar de podcast van het LDE Centre for Sustainability: “Circulaire groei - feit of fabel?"

Wetenschappers, politici, burgers en bedrijven zijn het inmiddels roerend eens: deze wegwerp economie kan niet langer meer. Daarom moet onze lineaire economie omgevormd worden naar een Circulaire Economie. Zo staat er op de website van de Rijksoverheid: 

‘Alleen als we vanaf nu slimmer omgaan met onze grondstoffen, kunnen we ook in de toekomst nog welvarend leven op een gezonde planeet, met een duurzame en sterke economie. Het is hoog tijd om een nieuw systeem te bouwen. Op naar een circulaire economie in 2050!’

Dit klinkt fantastisch: Een sterke economie, welvaart en ook nog eens een gezonde planeet. Maar nergens wordt hier gerept over de basis van ons economisch systeem: namelijk oneindige economische groei. Maakt de Circulaire Economie het dan mogelijk om oneindig te groeien?

In deze podcast gaan wij hierover gaan wij in gesprek met prof. dr. Arnold Tukker: wetenschappelijk directeur van het LDE Centre for Sustainability en van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. Arnold Tukker kijkt als industrieel ecoloog naar de materiaalstromen in de economie en meet middels de life cycle analysis de milieudruk van producten en diensten in de economie. Arnold Tukker legt de vinger op de zere plek:

   Wij kunnen niet oneindig groeien op een circulaire economie” 

Maar hoeveel kunnen wij dan nog groeien wereldwijd? En hoeveel in Nederland? En weten wij wel hoe een economie zonder groei eruit ziet?

Luister de podcast: Circulaire groei - Feit of Fabel?

Deze podcast is de derde aflevering uit de serie ‘Uit de Ivoren Toren’. In deze serie gaan we in gesprek met wetenschappers over het thema ‘Sustainable Society’.
Luister de podcast op:

  • iTunes
  • Spotify
  • Podcastluisteren.nl
  • Stitchers (app for Android)

Of ga naar de website van Uit de Ivoren Toren

luister

Over Arnold Tukker

arnold tukkerArnold Tukker is hoogleraar Industriële Ecologie en directeur van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden. Ook is hij wetenschappelijk directeur van het LDE Centre for Sustainability. 

Meer informatie over Arnold Tukker vindt u hier.