Rotterdamlezing Liesbet van Zoonen: Burgers en bestuurders in de slimme stad

Startdatum
Einddatum

Door prof. dr. Liesbet van Zoonen, Erasmus Universiteit Rotterdam en LDE Centre for BOLD Cities. 

Maandag 29 mei
20.30 (inloop 20.00) – 22.00 u
Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
Gratis entree, reserveren aanbevolen

Rotterdam heeft diverse ‘smart city’-prijzen gewonnen, maar als je willekeurige voorbijgangers op de Coolsingel vraagt wat een ‘smart city’ is, zullen ze vaak het antwoord schuldig blijven. Dat is niet zo gek want de technologie en datastromen die een stad ‘smart’ of ‘slim’ maken zijn niet altijd herkenbaar. Ingewijden zien Wifi-kastjes, verkeerslussen en beveiligingscamera’s wel, maar netwerkkabels liggen onder de grond en datakoppeling vindt binnenskamers plaats. Geen wonder dat burgers, maar ook stadsbestuurders dus niet altijd goed weten wat er aan slimme ontwikkelingen gaande is. Toch is het cruciaal dat burgers en bestuurders betrokken zijn bij de slimme stad. Maar waarom willen we dat eigenlijk, en hoe kun je dat realiseren? En wanneer kun je tevreden zijn over de betrokkenheid van burgers en bestuurders bij de slimme stad?

Liesbet van Zoonen is hoogleraar Sociologie en decaan van de Erasmus Graduate School of Social Sciences and Humanities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschappelijk directeur van Centre for BOLD Cities.

De opening van de Rotterdamlezing wordt verzorgd door wethouder Pex Langenberg en rector magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam Huib Pols.